“Een goede vrijwilliger heeft een groot hart voor taal, de deelnemers en Roeland”, zegt vrijwilliger Sil Poppe (29 jaar). “De kinderen komen steeds op de eerste plaats. Betekent dat je daardoor eens minder pauze hebt of moet dansen terwijl je dat liever niet doet … Je doet het toch én met veel plezier.”
Al 10 jaar lang is Sil vrijwilliger bij Roeland. Hij begon in 2010 op de Junior kampen Frans als moni, groeide door naar verantwoordelijke didactiek en is de laatste jaren projectverantwoordelijke.
Je bent vrijwilliger op de kampen Junior Frans, is dat een bewuste keuze?
Sil: “Ja, toch wel. De leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar ligt me heel goed. Het is hier altijd zo’n toffe sfeer, dat ik ben blijven plakken.”
Waarom ben je vrijwilliger geworden bij Roeland?
“Ik volgde de lerarenopleiding Frans en Economie met het plan om die vakken te geven in het secundair onderwijs. Ik vind Frans een prachtige taal. Tijdens mijn studie maakte één van mijn docenten reclame voor de Roeland-kampen. En zo ging de bal aan het rollen.”
Je doet het nu 10 jaar, wat vind je er dan zo leuk aan?
“Hoe langer je het doet, hoe meer mensen je leert kennen en hoe meer vrienden voor het leven je maakt. Hoewel het soms hard werken is, heerst er hier constant een vakantiegevoel.”
Hoe vang je als oude rot nieuwe vrijwilligers op?
“Als lid van de oude garde, sta je er inderdaad niet altijd bij stil dat het voor nieuwe vrijwilligers even wennen is op kamp. Maar de andere moni’s en ik letten er heel goed op dat ze meteen worden opgenomen in de ploeg en dat ze zich thuisvoelen. We hebben bijvoorbeeld tijdens ons voorbereidingsweekend een spel gespeeld zodat alle monitoren elkaar leerden kennen.”
Je bent momenteel verantwoordelijke project, wat houdt dat in?
“Je bent de planner van het kamp. Je staat garant dat iedereen zich gelukkig voelt en je bent de lijm tussen de verschillende ploegleden. Je zorgt er ook voor dat je proactief ingrijpt bij problemen zodat de kinderen niks merken. De kok van onze locatie kwam me bijvoorbeeld net zeggen dat er een probleem is met de lunch. Hierdoor moeten we die verschuiven met een kwartier. Ik breng de andere vrijwilligers hiervan op de hoogte.”
Welk voordeel haal je er zelf uit om vrijwilliger te zijn?
“Je leert hier ontzettend veel zoals vergaderen, plannen, communiceren, multitasken …”
Wat is je mooiste herinnering?
“Op die 10 jaar? Zoveel! Ik heb hier één van mijn beste vriendinnen leren kennen. We spreken regelmatig af.”
Welk advies heb je voor potentiële vrijwilligers?
“Twijfel niet aan jezelf. Stel je open voor de nieuwe ervaring. Ga op ontdekking bij Roeland. Sommigen leren hier de vrienden voor het leven kennen. Het is echt de moeite waard. Voor je het weet is je eerste kamp voorbij en ben je zelfs 10 jaar verder.”