“Door Roeland heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gekregen”
“De afgelopen drie jaren ging ik mee op Engels taalkamp in Sutton”, zegt Matteo Filibert (17 jaar). “Ik heb er vrienden ontmoet, ik heb een goede band met de vrijwilligers daar, ik hou van de locatie en van de lokale cultuur. Maar het allerbelangrijkste is dat ik dankzij Roeland het zelfvertrouwen heb gekregen om tegen mensen te praten die ik niet ken.”
“Ik heb dysorthografie”, steekt Matteo meteen van wal. “Dat betekent dat ik het moeilijk heb om een taal te spreken en te schrijven. Om mijn taalgevoel te versterken en om me meer zelfvertrouwen te geven, besloten mijn ouders om me in te schrijven voor een Engels taalkamp bij Roeland. Ik was meteen enthousiast.”
“De eerste twee Engelse kampen gingen door in België. Door corona mochten we jammer genoeg niet naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Maar afgelopen zomer was ik dan eindelijk in Sutton. Ik heb heel erg genoten van de locatie, de natuur en de cultuur. Het Britse accent vind ik zeer grappig klinken. En de uitstap naar Londen zal ik voor altijd onthouden.”
Zelfvertrouwen en spreekdurf
“Als kind had ik het erg moeilijk om Nederlands te praten. Mijn moeder had snel door dat dit kwam omdat het me aan zelfvertrouwen ontbrak. Ik kende alle woorden en ik kon die tot zinnen vormen, maar de angst om fouten te maken hield me tegen om vlot te spreken. Door mee te gaan op Roelandkamp heb ik geleerd dat fouten maken mag en dat dat een onderdeel is van het leerproces. Nu durf ik zelfs met onbekenden een gesprek aangaan in het Nederlands, Frans en Engels.”
“Ook op school hebben de Roelandkampen me enorm geholpen. In het begin van het middelbaar zat ik vol met zenuwen achter mijn bank tot mijn naam afgeroepen werd om een presentatie te geven. Mijn handen trilden constant tijdens het presenteren. Nu heb ik veel minder stress in zo’n
situatie. Soms kijk ik er zelfs naar uit om voor de klas te kunnen praten over een onderwerp dat me interesseert.”
“Niet dat ik op kamp bij Roeland veel presentaties moet geven. Maar soms krijgen we wel een opdracht waarbij we info moeten opzoeken en die dan moeten brengen voor de groep. Het is meer de een-op-eencommunicatie met de animatoren en de andere deelnemers die mijn zelfvertrouwen een enorme boost heeft gegeven.”
“Op de Engelse kampen in Sutton krijgen we geen taalateliers met grammatica- of woordenschatlessen. We leren daar vooral om te durven praten in een vreemde taal. In het begin ging dat niet zo vlot. Nu hou ik ervan om locals aan te spreken om meer inside info te krijgen.”
Kampsfeer
“Tijdens de taalateliers kreeg de groep waarin ik afgelopen zomer zat bijvoorbeeld een stelling waarover we dan discussieerden. Zo debatteerden we over wereldleiders en hun machtspositie. Het was een vraagstuk dat we zelf hadden gekozen omdat onze groep interesse had in politiek en het welzijn van de mens.”
“Een van de tofste kampmomenten tot nu toe vond ik de avondactiviteit waarbij de moni’s een horrortocht hadden uitgestippeld. Ik word niet snel bang, maar ik was samen op pad met twee vrienden die wel helemaal gek werden van de animatie. Ik heb toen heel hard gelachen. En ook het bal vond ik een heel leuk moment. Ik ben niet zo’n danser, maar door de sfeer, de locatie en mijn vrienden heb ik me toen heel erg geamuseerd.”
De ervaring waard
“Ik vind de ervaring van een Roelandkamp zeker de moeite waard. Je leert er ontzettend veel bij. Taal draait niet alleen om spelling, woordenschat en grammatica, maar ook om het basisprincipe: durf te spreken tegen anderen. Je zelfvertrouwen neemt ontzettend toe."
“En vooral: op Roelandkamp ontmoet je nieuwe vrienden waarmee je heel veel plezier maakt. Het is een troef van Roeland die volgens mij nog meer in de kijker gezet mag worden.”